Residence Anvar / Silpi Architects

0

Residence Anvar / Silpi Architects

© Justin Sebastien© Justin Sebastien© Justin Sebastien© Justin Sebastien+ 16


  • Architects:
    Silpi Architects

  • Region Area of ​​this architecture project Region :
    372 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2020


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project

    Manufacturers: Asian Paintings, Lafit, Reginox, Simple

© Justin Sebastien
© Justin Sebastien

Text description provided by the architects. The site is located on a rapidly urbanizing roadside in Edappally, the client submitted a brief where the site is used to its full potential by instilling commercial space to generate income from otherwise residential land. The possibility of sloping ground was taken into account creating an underground warehouse by digging the plot. The detached car porch allows for a direct axis through the north-south axis connecting the front and rear yards.

© Justin Sebastien
© Justin Sebastien
Ground floor Plan
Ground floor Plan
© Justin Sebastien
© Justin Sebastien
Plan - 1st floor
Plan – 1st floor
© Justin Sebastien
© Justin Sebastien

The basic zoning separates private and public areas to the west and east respectively unified by a bulky dining hall and courtyard. An air passage implicitly acts as a visual barrier to these integration spaces. The skeletal staircase speaks of movement, an unreserved expression of uncluttered materiality. Transitioning from a bottleneck volume to a large space with green pads engages the home with the natural surroundings. An interior wall undulates to the exterior wall while maintaining a dialogue from the interior to the exterior. The lack of floor space has been sufficed on the terrace, creating a shady garden.

© Justin Sebastien
© Justin Sebastien

Development websiteThe landscape was pulled towards the heart of the house. The side walls curve and stretch for a harmonious fusion. The semi-public spaces are aligned along the cardinal axis offering abundant circulation. The landscape takes place between these spaces. The semi-public spaces on the first floor are aligned on the same axes. Double-height spaces increase the perception of volume and connect the two levels for users. The terrace floor was used bringing the landscape upwards. It is a space for relaxation and reflection.

© Justin Sebastien
© Justin Sebastien
Section FF
Section FF

Form developmentThe site is located to the west of commercial land owned by the client. In order to fully exploit the site, the land is dug up, creating a storage space accessible from the commercial plot. The parallel mass of private and public spaces paves the way for a central green corridor. The two blocks are connected only by a passage on the first floor. Further, a wall proceeds to the wall of the compound, acting as a tool merging the landscape with the architecture.

© Justin Sebastien
© Justin Sebastien

Share.

About Author

Comments are closed.